1 av 3
Försvarsminster Karin Enström på sitt besök i Marma i Älvkarleby. Foto: Jenny Agö / Sveriges Radio
2 av 3
Lars Thorwall, kapten Gävleborgsgruppen. Foto: Jenny Agö / Sveriges Radio
3 av 3
Lina Olofsson från Ljusdal. Foto: Jenny Agö / Sveriges Radio

Försvarsminstern besökte Gävleborgsgruppen

1:40 min

Den svenska försvarsmakten riskerar att tappa hundratals tjänster de närmaste åren, men försvarsminister Karin Enström (M) vill inte kännas vid några nerdragningar. Tvärtom pratade hon om satsningar och höjda anslag när hon i dag besökte rekryter från Gävleborgsgruppen i Älvkarleby.

Försvarmakten flaggade nyligen för att ungefär 1800 tjänster måste slopas fram till 2019, om man ska klara av att möta regeringens budgetkrav. Samtidigt pratade Karin Enström om en ny miljardsatsning när hon idag satte sig ner i gräset med Gävleborgsgruppens rekryter på Marma i Älvkarleby.

– Vi har sett att vi behöver rekryteras och utbildas fler. Personalen är försvarsmaktens viktigaste resurs, och vi har sett ett behov av att förstärka, och därför kommer vi tillföra 1,4 miljarder kronor de kommande åren på det så kallade förbandsanslaget, säger Karin Enström.

Det är bland andra Gävleborgsgruppen som regeringen vill investera i och att försvarsministern valde att besöka just Marma gjorde kaptenen Lars Thorwall stolt.

– Jag blev stolt och känner extra kraft när någon från regeringen kommer hit och bryr sig om oss, säger Lars Thorwall.

I Gävleborgsgruppen finns just nu 44 män och kvinnor, mellan 19 och 42 år, som genomför tre månaders grundläggande militär utbildning. En del vill bli hemvärnssoldater, andra vill jobba utomlands och vissa vill bara bättra på sitt cv. 19-åriga Lina Olofsson från Ljusdal har fått inspiration under utbildningen.

– Från början var det väl mest att se vad det var för någonting. Men nu börjar man tänka lite större och se om man vill bli soldat på riktigt, jobba utomlands kanske, säger Lina Olofsson.

Reporter Jenny Agö 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista