1 av 2
Malmjärnsbäcken - ett Döda Fallen i miniatyr. Foto: Tomas Groop /Sveriges Radio
2 av 2
Bertil Östberg, verksamhetschef vid Hoforshus tycker att kommunen har tagit sitt ansvar. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio.

Hofors kommun stämde i bäcken

Kommunen har ansvaret säger Alice Lindgren
1:53 min

Malmjärnsbäcken som rinner från Torsåkersbornas badsjö Malmjärn har helt torkat ut denna sommar. Orsaken är att Hofors kommun helt enkelt stängt till fördämningen vid sjöns utflöde i ett försök att på sommarstugeägarnas begäran hålla sjöns vattennivå tillräckligt hög.

Kommunen har till och med förstärkt den fallfärdiga fördämningen med sandsäckar i syfte att behålla så mycket vatten som möjligt i sjön. Det drabbar emellertid boende nedströms bäcken påpekar Alice Lindgren i Gammelstilla som saknar sin förr så levande bäck och som är kritisk till hur vattensystemet regleras:

 – Tidigare har det varit privatpersoner som av eget intresse alltid sett till att det funnits ett vattenflöde i bäckfåran.  Sedan ett par år har emellertid driftsformen ändrats och nu är det Hofors kommun som ska sköta den saken, berättar hon.

 Vattenregleringen får kritik

Det faktum att bäcken i år helt torkat ut innebär förstås att Alice Lindgren inte är särskilt imponerad av Hofors kommun sätt att sköta vattenregleringen:

 – Som jag ser det har kommunen inte skött sig alls! Den har underlåtit att kontrollera vattenflödet - trots flera påstötningar om att det blivit helt torrt i bäckfåran, hävdar hon.

Vid Hofors kommun berättar Bertil Östberg som handhar frågan att regleringen av sjön Malmjärn varit ett tvisteämne i närmare 20 års tid - många av sommarstugeägarna liksom kommunen vill ha tillräckligt vattendjup för båtar, brunnar och badplats, med andra vill sänka vattennivån för att undvika erosionsskador på stränderna.

Kommunen har tagit sitt ansvar

I januari år tröttnade länsstyrelsen på käbblandet och överlät vattenregleringen till kommunen som nu planerar att ersätta dammen vid utflödet med en fast tröskel som tillåter litet vatten att rinna ut i bäckfåran.

Därmed har också kommunen tagit sitt ansvar tycker Bertil Östberg.

 – Ja, vi har på alla sätt försökt reglera vattenflödet, men eftersom fördämningen är i mycket dåligt skick har det visat sig fullständigt omöjligt att behålla en önskad vattennivå i sjön. Därtill kommer den torra sommaren som sänkt vattennivån ytterligare, säger han.

Endast regn kan fylla bäcken igen

 Enligt Bertil Östberg kommer den planerade tröskeln vid sjöns utlopp i framtiden att garantera ett lagom stort utflöde i bäckfåran. Förutsättningen är bara att de under sommaren sinande vattenförråden på nytt kan fyllas på:

 – Det stämmer. Så länge det inte kommer ordentligt med nederbörd kommer bäcken att vara torr, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".