Lär dig spara på varmvattnet med hjälp av det nya datorprogrammet. Foto:Scanpix

Datorprogram ska göra Gavlegårdarnas hyresgäster klimatsmarta

8:03 min

Nu drar Mittuniversitetet i Östersund igång ett nytt projekt tillsammans med Gavlegårdarna med målet att bli mer klimatsmarta. Med hjälp av ett webbaserat datorprogram vill psykologiforskare på universitetet se om de kan få Gavlegårdarnas hyresgäster att sätta upp mål och följa dem och på så sätt minska belastningen på sitt klimatkonto.

I dagarna skickar universitetet ut 1500 brev till boende hos Gavlegårdarna för att uppmana dem att delta i projektet.

– Även om vi vet hur vi ska göra så gör vi inte det. Kunskap och insikt betyder inte att vi förändrar vårt  beteende, så därför har vi utvecklat det här programmet, säger Kerstin Weimer, doktorand i miljöpsykologi vid Mittuniversitetet i Östersund.

Ska man trycka på en massa knappar för att spara energi?

– Nej, nej, nej. Du följer ett webbaserat program där du går in en gång om dagen och kan se sin energiförbrukning som är kopplad till Gavlegårdarnas energimätning och då kan man se i grafer och får kommentarer och feedback och får lära sig mer om miljö och hur man kan förändra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista