Segersta skola. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio

Nej till två friskolor i Bollnäs

1:49 min

Bollnäs kommun tänker inte ompröva sitt beslut att lägga ned skolorna i Segersta och Västansjö trots att Skolinspektionen säger nej till start av friskolor. Förra året beslutade kommunfullmäktige att inte längre driva skolorna i kommunal regi men var positiva till en friskoleetablering.

När kommunfullmäktige fattade beslutet förra sommaren fanns politiker som mer eller mindre lovade att skolorna skulle finnas kvar om föräldrar var villiga att driva dem som friskolor.

– Det vi visste då och det vi visste fram till i fredags då det här beslutet kom, var att friskolor av den här storleken finns i vår kommun och fick tillstånd så sent som för ett år sen. Och vi var övertygade om att de här tillstånden skulle beviljas, säger Jan Lahenkorva är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Finns det anledning för kommunen att riva upp beslutet och ha kvar skolorna?

– Nej det gör det inte. Kommunen gjorde bedömningen då, i samband med beslutet om Framtidens skola, att miniminivå på ungefär 100 elever som vi kan garantera god kvalité på undervisningen och det finns ingen anledning att ändra på den synen. 

Skolinspektionen har sagt nej till två nya friskolor i Bollnäs nästa höst.

Segersta nya skola hade tänkt starta med 47 elever i förskoleklass och grundskola 1-6, för att 2019 ha 70 elever.
Västansjö byskola räknade med att starta fullt utbyggt med 73 elever, men här menar Skolinspektionen att det snarare handlar om 65 elever.

Det är för få elever för att skolorna ska kunna bedrivas på lång sikt, anser Skolinspektionen som därför säger nej.

-- Jag hade räknat med att de skulle få tillstånd utifrån att Sörängs skola fick tillstånd för ett år sen. Och de här skolorna är jämförbara med den skolan, menar Jan Lahenkorva som är förvånad över beslutet.

På torsdag kväll har respektive friskola styrelsemöte och fattar då beslut hur de går vidare.

– Jag ska inte råda dem. Det är inte mitt uppdrag som kommunpolitiker. Men om jag var i deras situation skulle jag begära omprövning av beslutet. Absolut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista