1 av 2
Barnen på skolgården tänker nog inte på vilken bakgrund de har eller vilken utbildning deras föräldrar har, men det spelar stor roll för deras framtid. Foto: Janerik Henriksso / Scanpix
2 av 2
Karin Ahlgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Gävle. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Skolan allt mer ojämlik enligt lärarfack

1:36 min

Skolan har blivit allt mer ojämlik de senaste 20 åren och elevernas bakgrund spelar allt större roll för hur de lyckas. Det visar en rapport från Lärarnas riksförbund.

Lärarnas Riksförbund har undersökt hur det har gått för landets samtliga elever födda 1983, 1987, 1991 och 1995. Och enligt rapporten som de presenterar i dag har den svenska grundskolan blivit allt mer ojämlik och de senaste 20 årens skolreformer har inte gynnat de svagaste eleverna.

– Om den här utvecklingen fortsätter kommer vi få ett samhälle med ett a-lag och ett b-lag, säger Kurt Hjalmarsson som är rektor för Nynäs och Brynäs grundskolor i Gävle.

Och det är framför allt elevernas bakgrund och deras föräldrars utbildningsnivå som är avgörande för hur det kommer att gå för dem i framtiden.

– Ju kortar utbildning föräldrarna har desto större risk är det att man inte får behörigt till gymnasiet eller behörighet till högskolan, säger Karin Ahlgren som är ordförande för Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Lärarnas Riksförbund kräver nu att staten måste ta över ansvaret för finansieringen av samtliga skolor i Sverige. De tycker också att staten måste ta ett fullt ansvar för skolan utan hänsyn till kommunernas olika prioriteringar, som de menar är en grogrund för ökade klyftor.

Men det är inte hela lösningen på problemet tror rektor Kurt Hjalmarsson vars elever ofta kommer från en bakgrund med lågutbildade föräldrar med rötter i andra länder.

– Rapporter efter rapporter och forskning säger sak, att det finns elever som inte lyckas väl. Man måste få de bästa lärarna att jobba med de barn som har störst behov, och det kan skolorna styra, oavsett vilken huvudman de har, säger Kurt Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista