Drygt 100 personer har Margareta Sundell tagit emot som förtidsröstande i kyrkovalet. Foto: Hasse Persson/ Sveriges Radio

Kyrkovalet har redan startat

Britta Thyr vill ha förändring
1:32 min

På söndag är det val till svenska kyrkans beslutande församlingar men redan nu passar många på att lämna sin röst i förtid. Intresset är emellertid jämförelsevis svagt - endast var tionde röstberättigad förväntas delta i valet.

Ramsjö-Ljusdals församling har haft vallokalen öppen vid tio tillfället och i dag var det sista tillfället att rösta i förtid. Britta Thyr som planerar att resa bort under valdagen på söndag tog därför tillfället i akt.

 – Jag brukar inte alltid rösta i kyrkovalet, men nu tycker jag att det behövs en förändring. Därför passar jag på att lägga min röst, förklarar hon.

 Britta Thyr har en egen förklaring till det utbredda ointresset för kyrkovalet.

 – Det beror på att det råder en sådan gammeldags ordning i kyrkan. Allt behöver förnyas, säger hon.

Personvalet är viktigast

Enligt Margareta Sundell som tar emot valsedlarna i Ramsjö–Ljusdals församling är det inte särskilt ofta som partisympatierna är vägledande för de röstande. Personlig kännedom om kandidaterna är viktigare.

 – Det är efter vad jag förstått nästan alltid man röstar på person, säger hon.

Endast var tionde röstar

Söndag är alltså den stora valdagen i det lilla valet där bara drygt var tionde röstberättigad lämnar sin röst. I Ljusdal-Ramsjö församling röstade vid det förra valet 1.011 av 7.000 röstberättigade. Bland de få som ändå engagerar sig finns det intresse för möjligheten till förtidsröstning, konstaterar Margareta Sundell:

– Det har varit en jämn ström av röstande. Vi har fått in nästan hundra röster och det tycker jag är riktigt bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".