1 av 2
Den nya multisporthallen kommer placeras i Sätraskogen. Foto: Johan Skoog Arkitektkontor AB
2 av 2
Jörgen Edsvik i den del av Sätraskogen som ska avverkas. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Skog avverkas för att ge plats åt ny arena i Gävle

0:40 min

Ett område i Sätraskogen kommer att avverkas när den nya multisportarnenan byggs. Delar av motionsspåret i skogen måste då dras om och vissa stigar försvinner.

Ett förslag till en detaljplan för Gävles nya arenaområde på Sätraåsen har tagits fram. Och mellan den 20 september och 18 oktober får allmänheten tycka till och lämna synpunkter på planerna.

Den nya fotbollsarenan kommer enligt planerna att placeras på dagens parkering öster om Läkerol Arena och multisporthallen ytterligare öster om fotbollsarenan.

Nya parkeringsplatser planeras också i området, dels intill tennishallen och dels norr om Gunder Hägg Stadion.

För att göra plats för multisportarenan måste tre hektar av Sätraskogen avverkas. Delar av motionsspåret och stigar i skogen kommer då att försvinna eller dras om.  

– Det måste helt enkelt avverkas tre hektar skog för att vi ska få plats med multisportarenan. Som en slags kompensation eller utveckling av naturmiljön här kommer vi att göra ett naturreservat av den skog som blir kvar, ungefär 177 hektar, säger Jörgen Edsvik, (S) ordförande byggnads- och miljönämnden i Gävle.

Ytterligare 2000 kvadratmeter skog kommer avverkas på den södra sidan av Idrottsvägen när en ny infart till travet planeras.

I området finns den rödlistade och fridlysta orkidén knärot. Mellan 10-20 procent av beståndet riskerar att försvinna då vägen genom skogen anläggs.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista