Tillfällig bro byggs när Norrbobron renoveras. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio

Tillfällig bro över Norrboån tack vare finansiär

1:37 min

Företagsprofilen Åke Persson, ägare till Monitor, går in med två miljoner kronor till bygget av en tillfällig bro över Norrboån, nu när den gamla renoveras. 

Trafikverket ansåg att det skulle bli för dyrt med en ersättningsbro, men nu när Åke Persson står för en del av finansieringen kommer en bro att finnas på plats under tiden den gamla bron byts ut.

– Många skulle få åka nio mil runt ån varje dag i sju månader. Det tyckte jag var helt förkastligt, säger Åke Persson.

Den smala, gamla bron över Norrboån som förbinder sjöarna Norrdellen med Sördellen utanför Delsbo, behöver bytas. Arbetet inleds nu i höst, och från början hade Trafikverket inte tänkt ha någon ersättningsbro för biltrafik, utan bara för gång- och cykeltrafikanter.

Det väckte stora protester bland både boenden och företag som utnyttjar bron. Åke Perssons företag Monitor går därför in med två miljoner kronor för att bygga en ersättningsbro. Trafikverket lägger till pengarna det skulle kostat för den tänkta tillfälliga gång- och cykelbron.

Utan Perssons pengar hade det inte blivit någon ersättnings bro, men Åke Persson har trots det förståelse för Trafikverkets resonemang.

Reporter: Magnus Hansson och P4 Gävleborgs Morgonprogram

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista