Författaren och journalisten Ulf Ivar Nilsson. Foto: Gun Wigh.

50 år sedan uppmärksammad kidnappning

"Hon fattade inte att hon var kidnappad"
0:35 min

I dag är det exakt 50 år sedan vad som kallats Sveriges första kidnappning i modern tid inträffade. Den 7-åriga Ann-Marie Engwall, dottern till vd:n på Gevalia, blev bortförd av ett par i en bil på väg till skolan.

Ann-Marie lämnade hemmet på morgonen den 11 september 1963. Sjuåringen var på väg till sin elfte skoldag. Men hon skulle aldrig komma fram till skolan.

Istället blev hon kidnappad av ett par i en bil. En beige SAAB svängde upp bredvid flickan. Paret, som efter händelsen fått alias Gun och Ove, lockade in Ann-Marie Engwall i bilen. De sa att de skulle skjutsa flickan till en skolresa som hon hade missat.

– Flickan hoppade in i bilen, glad i hågen, berättar Ulf Ivar Nilsson, författare och journalist som skrivit om fallet.

Paret begav sig upp mot Hälsingland. Via telefon kontaktade flickans föräldrar och Gun och Ove begärde en lösensumma på 150 hundralappar, 15 000 kronor. Pengarna skulle läggas i tvättstället på en restaurang i stadsdelen Söder.

– Paret behövde pengarna för att starta en dektektivbyrån, säger Ulf Ivar Nilsson.  

Men paret gjorde flera misstag som skulle komma att bli ödestigra. För att underhålla sitt kidnappningsoffer gick de till Jössebo viltgård, en djurpark i närheten av Edsbyn. Den första de träffade var en polis från Gävle. Han var gammal bekant med Gun.

– Då förstod hon att de gjort en dundertabbe som åkte dit.

Paret åkte tillbaka till Gävle och stannade till i Valbo. Ove tog en taxi till restaurangen där lösensumman skulle lämnas. För att fördriva tiden gick Gun och Ann-Marie på café i Valbo.

Flickans pappa Jacob Engwall kom prick klockan tre till restaurangen. Familjen hade inte vågat kontakta polisen. Istället lämnade han lösensumman som överenskommet. Ove hämtade kuvertet och lämnade istället ett likadant på restaurangen, fullt med både tidningspapper och en mängd fingeravtryck.

Efter att ha fått ut lösensumman skickades Ann-Marie Engwall med taxi hem till föräldrarna. Växeln för taxifärden sa kidnapparna att hon kunde behålla. Men flickan ville inte åka själv. Hon började gråta och bad kidnapparna att följa med.

– Hon förstod ju inte att hon var kidnappad, säger Ulf Ivar Nilsson.

Så snart flickan kommit hem anmälde hennes föräldrar händelsen till polisen. Polisen var snabbt Ove och Gun på spåren med hjälp av taxichuaffören som skjutsat tillbaka flickan. Dessutom hade paret tappat en penna med texten Ovanåkers kommun.

– Ove var socialassistent i Ovanåkers kommun, vilket gjorde att de kunde spåras, säger Ulf Ivar Nilsson.

Paret flydde till Dalarna och anmälde till polisen på polisstationen i Malung senare samma dag.

Några veckor sedan fick paret sin dom. Ove dömdes till straffarbete i fyra år för barnarov och Gun dömdes till fängelse i två år.

Men det skulle komma att gå ganska bra för kidnapparna. Paret gifte sig med varandra. Ove blev hög tjänsteman i ett statligt verk och Gun gjorde karriär inom ett statligt företag.

-- Men fortfarande i dag är de livrädda för att bli avslöjade. Ingen i deras nya liv som nu har pågått i 50 år känner till det här, säger Ulf Ivar Nilsson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".