1 av 2
Markus Evensson på eftermiddagens möte. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
2 av 2
Svea Pira-Persson kämpar för sin demente man Bernt. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio

Anhöriga rasar mot nedläggning av demensboende i Ljusdal - men får inget gehör

1:50 min

Anhöriga i Ljusdal som har närstående på demensboendet Slottebo rasar nu mot omsorgsnämndens beslut att lägga ned boendet. I dag träffade anhöriga politiker för att diskutera beslutet att stänga Slottebo och flytta de 10 dementa till Tallnoret. Svea Pira-Persson som har sin man Bernt Persson på Slottebo vägrar att flytta honom till ett annat boende.

Vår reporter Agneta Sundberg träffade Svea före dagens möte:

– Jag lever på hoppet! Jag tänker inte flytta min gubbe!

I dag ska ni ha möte med politikerna. Vad tror du att det blir för resultat av det mötet?

– Jag hoppas att de begriper hur vi känner - att det här får de inte förstöra!

Tror du att de kommer att lyssna på er anhöriga då?

– Ja, vi är så många att jag tror att de måste det för nu ställer de anhöriga upp. De måste ju ta till sig någonting, säger Svea Pira-Persson.

Hett om öronen på mötet
Vid dagens möte om nedläggningen av demensboendet Slottebo i Ljusdal var kritiken hård från de anhöriga.

Ordförande Markus Evensson fick hett om öronen när han skulle försvara nedläggningen och flytta de dementa till Tallnoret.

De anhöriga undrade bland annat om han själv skulle vilja bli behandlad på samma sätt som gammal och varför inte socialdemokraterna värnar om de äldre och svaga i samhället.

– Det är oerhört tufft att få den här kritiken när man försöker ta ansvar för den situation som vi befinner oss i. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Vi har jättemånga tomma platser som kostar hundratusentals kronor per år...miljoner kronor per år, och vi försöker ta ansvar. Vi ser att vi behöver göra en förändring av äldreboendena i Ljusdal - och tråkigt nog var det Slottebo som stod på tur.

Vad skulle kunna få er att ändra beslutet att lägga ner Slottebo?

– Ingenting skulle jag vilja säga utan vi har ju tagit det här beslutet. Det var  ett jättetufft beslut och vi måste står för det och fortsätta att jobba framåt. Är det så att vi kanske behöver göra en demensavdelning på ett av våra större äldreboenden? Ja, det kanske blir så i framtiden, säger Markus Evensson, ordförande i Omsorgsnämnden i Ljusdal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista