1 av 2
Minnesstund för Anna Lindh på torget i Gävle. Foto: Linn Fogelberg/Sveriges Radio
2 av 2
Ulrica Messing minns Anna Lindh. Foto: Janerik Henriksson, Scanpix

Vi minns Anna Lindh

Anna Lindhs minnesstund från Rådhustorget i Gävle
4:09 min

I dag är det precis tio år sedan Anna Lindh avled på Karolinska sjukhuset i Solna efter att ha blivit anfallen på NK i Stockholm.

Eftermiddagsprogrammet pratade med riksdagsledamot Elin Lundgren, kommunalråd Carina Blank och Ulrica Messing som var näringslivsminister när Anna Lindh avled. Även lyssnaren Annika Andersson ringde in och delade med sig av sitt finaste minne.

Elin Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Gävle, minns fortfarande stunden för tio år sedan när hon fick beskedet.

– Jag stod och undervisade en klass. En elev ryckte upp dörren och ropade "Anna har dött"!

– För mig hörde politiska mord till historien. Det var en omtumlande upplevelse, säger hon.

Vad har hennes död betytt för Socialdemokraterna?

– Hur mycket som helst. Det är ingen hemlighet att hon var tänkt att ta över partiordförandeskapet. Hon hade varit den första partiordföranden och hennes styrka och visioner var omtyckta av många människor, säger Elin Lundgren.

Ulrica Messing beskriver Anna Lindh som en viktig förebild. En ordförande som stack ut i mängden.

– Ivrig, envis, påläst. Stora glasögon och långa kjolar. 

Ulrica Messing minns hur de två hade sällskap på tåget till Västernorrland. De pratade om både politik och privata saker.

– Hon var en viktig vän för mig. 

Vad minns du från den där torsdagen för tio år sedan?

– Jag minns precis. Vi var mitt inne i EMU-kampanjen. Vi går från Folkets Hus i Hällefors, på väg till ett torgmöte vid Konsum. På vägen dit ringer Göran Perssons assistent och berättar att Anna är allvarligt skadad. Alla ombeddes att avbryta och åka hem.

Tio dagar före Anna Lindh mördades, höll hon tal på Stortorget i Gävle och blev då attackerad av en känd missbrukare. Ulrica Messing ryckte då in och puttade undan mannen. 

– Det var självklart för mig att ingripa och skydda en kompis.

Lyssnaren Annika Andersson jobbade som journalist 1984 då Anna Lindh kom till Skutskär för första gången för att tala i Folkets Hus.

– "Internationalen" spelades och Anna skulle gå först i ledet. Men hon sprang och skrek efter en toalett. Jag hade som tur var nycklar till redaktionens toalett. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista