Lars-Börje Hellberg, ordförande Prostataföreningen Gävleborg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Rätt kost kan minska risken för prostatacancer

"Kosten påverkar cancerutvecklingen"
1:17 min

Varje år insjuknar 10.000 män i Sverige i prostatcancer. Risken ökar med stigande ålder och är fem gånger vanligare än i Japan, trots att befolkningen även där blir gammal. Något som intresserat forskare är sambandet mellan föda och prostatacancer.

Även om det ännu inte finns några vetenskapliga bevis så arrangerar Prostataföreningen i Gävleborg föreläsning om kostens betydelse berättar ordförande Lars-Börje Hellberg.

– Min tro är att det påverkar rätt så mycket.

Föreläsningen Bättre livskvalitet med rätt kost och motion! hålls på tre orter i länet.
18/9 på Alfta rehab center kl 18.30
25 /9 Ljusdal Slottegymnasiet  kl 18.30
2/10 Folkets hus Hofors kl 18.30

Enligt prostataföreningens ordförande i Gävleborg, Lars-Börje Hellberg finns det flera studier gjorda över kostens betydelse för protstatacancer. Exempelvis så upptäckte forskare att andra generationens Japaner på Hawaii drabbades i större utsträckning av prostatacancer än japanska män i Japan.

Ekologiska studier visar att dödligheten är större i länder där det konsumeras mycket fet mat, medan soja verkar vara ett gynnsamt inslag i kosten.

– Just asiatisk mat så att säga. De har ju väldigt lite prostatcancer i Asien. I Japan exempelvis har de väldigt låg procentsats i förhållande till oss i västvärlden.

Hur är det, tycker du om Sushi?

– Nja, inte så att jag stoppar i mig varje dag, men nog tror jag att jag skulle kunna ändra mig litegrand. Det tror jag säkert! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".