Twerkingen har hamnat på allas läppar. Foto: Scanpix.

Nu pratar alla om rumpdansen twerking

15 min

En dans har hamnat på allas läppar och kallats både rasistisk och översexualiserad. Kulturpanelen rumpdansade och provade på twerking.

Om dansen var lite hetare kunde man bli gravid av den. Citatet kommer från filmen Dirty dancing, där den oskuldsfulla Baby lär känna både semesterlägerinstruktören Johnny Castle och hans heta dans.

Nu har en annan het dans hamnat i blickfånget, nämligen twerking, som härstammar från hiphoppen.

Disney-stjärnan Miley Cyrus twerkade nämligen på MTV:s Video Music Awards förra måndagen. Och plötsligt pratade alla om att skaka rumpa och twerka. Vissa tyckte att dansen var översexualiserad, andra att den kunde tolkas rasistisk.

Nu har till och Oxford Dictionaries Online lagt till ordet i sin ordlista.

Bengt Söderhäll tycker att dansen påminner litegrann om träning för människor med artros.

– Byt kläder, så är friskgörande istället för sexistiskt. Det är medryckande och livsbejakande. Vad gjorde Elvis? Det är den debatten igen på något vis.

– Det är intressantare om det här skulle vara rasistisk. Att en vit Disney-stjärna tar en dansstil som i huvudsak är en svart danstil, säger Lisa Pehrsdotter.

– Det har ju alltid förekommit inom musiken, att man inspireras eller snor och gör det till sin grej, säger Camilla Norin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista