1 av 2
Lars-Göran Wadén. Foto: Jenny Agö / Sveriges Radio.
2 av 2
Lars-Göran Wadén är inte nöjd med antalet rullstolsplatser på Läkerol Arena. Foto: Jenny Agö / Sveriges Radio.

Ont om rullstolsplatser för Brynäs publik

1:45 min

Läkerol Arena är en av Svenska hockeyligans, SHL (tidigare Elitserien), sämsta när det gäller antalet rullstolsplatser. 22 platser är alldeles för få, tycker rullstolsburne Lars-Göran Wadén som är ett stort Brynäsfan.

22 platser av 8 200 är vigda åt rullstolsburna och när scenen ska användas för uppträdanden försvinner åtta platser. Då får de rullstolsburna istället flytta upp en våning, vilket kräver extra personal för att säkerheten ska kunna garanteras.

– Jag upplever det som att man får "armbåga" sig fram ibland för att komma fram till platserna - speciellt på lite hetare matcher.

– Det är inte tillräckligt bara för Gävleborna. Men det kommer ju även folk från andra delar av regionen som sitter i rullstol och vill se matcherna, och då blir det ju ännu "tajtare".

Svenska Ishockeyförbundet kräver att rullstolsplatserna i SHL:s arenor motsvarar två promille av det totala antalet publikplatser. Brynäs IF:S hemmaplan Läkerol Arena klarar gränsen, men inte mycket mer. Bara tre arenor i SHL är sämre procentuellt sätt.

Brynäs IF själva är nöjda med tillgängligheten på arenan där Elin Levin är publikansvarig:

– Det är fullt tillräckligt, absolut.

– Sedan har vi möjlighet att ta in ytterligare platser på etage 3. Med lite god framförhållning så brukar vi lösa det också.

– Jag känner att vi är ganska nöjda med att mätta det behov som finns är. Det är väldigt sällan som vi har alla 22 platser utsålda.

– Det är klart att vi alltid vill sträva efter att vara bättre men just att kriga i antalet platser för rullstolsburna personer ger vi oss inte in i. Utan vi vill göra kunderna nöjda och låta publiken vara här, berättar Elin Levin.

Men Lars-Göran Wadén är inte nöjd med 2,7 promille av platserna. Han jobbar aktivt med tillgänglighetsfrågor och inom handikapprörelsen och tror att fler rullstolsburna Brynäsfans skulle vilja gå på hockey om det fanns fler platser.

– Det finns hockeyintresserade överallt som absolut skulle kunna komma och det skulle kunna göras fler event från handikapp-rörelsens sida också. Men det är svårt att göra sådant när platserna inte är tillräckliga, menar Wadén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista