1 av 3
Den elektromekaniska Ljudskuplturen Ajna, skapad av Olov Yllinenpää och Jens Peterson-Berger (på bilden). Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
2 av 3
Jens Peterson-Berger spelar på sin elektromekaniska ljudskulptur Ajna, som han tillverkat tillsammans med Olov Yllinenpää. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
3 av 3
Jens Hedman har komponerat Soundwalk Sandviken. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.

Sandviken storsatsar på Kulturnatta

"Vi slår på stort helt enkelt"
1:44 min

I dag är det dags för Kulturnatta i Sandviken. Det är Kulturcentrum som för andra året anordnar en gratis festival för allmänheten.

I år går festivalen under temat Finland och på programmet står bland annat utomhuskonsert med Markoolio, Stor Muminteater, utställningar och olika workshops. Dessutom blir det konsert med den elektro-mekaniska ljudskulpturen Ajna.

Hon är en rejäl pjäs, ljudskulpturen Ajna. I grunden är hon ett gammalt vitrinskåp och nu väger hon ungefär som en fullvuxen karl.

Hon har spelat med både orkestrar och artister som framför elektronisk musik. I dag finns hon alltså på Kulturnatta i Sandviken, där hon också ska uppträda.

Bakom spakarna står Jens Peterson-Berger som tillsammans med Olov Ylinenpää skapat Ajna.

– Vi trodde att skåpet var helt runt när vi köpte det, men det var ju tur att det var format som en halvcirkel, annars hade vi inte fått in det genom dörren, säger Jens Peterson-Berger.

Programmet är fullspäckat för den 12 timmar långa kulturfestivalen som slutar först vid midnatt. Under dagen är det också invigning av Soundwalk Sandviken - en 40 minuter lång promenad genom stan där man samtidigt får en berättelse och ljudupplevelse som gestaltar Sandvikens historia genom ett par hörlurar. Jens Hedman har komponerat den.

– Alla ljud är inspelade här i Sandviken. Jag har till exempel spelat in i järnverket, i kyrkan, från trafiken och jag har även samarbetat med musiker här i från.

– Att göra Soundwalk Sandviken var ett sätt för mig att lära känna Sandviken eftersom det är här min släkt har sina rötter, säger Jens Hedman.

Kulturnatta kostar flera hundra tusen kronor i år. Kommunen står 100 000 av dessa och resten finansieras av statligt bidrag.

– Vi har satsat lite extra eftersom vi inviger att Sandviken har blivit finskt förvaltningsområde. Så det är en ganska bra slant. Vi slår på stort helt enkelt, berättar Pernilla Willman som är kultursamordnare av Kulturnatta 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".