En del patienter blir inte tagna på allvar. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Sjukvården trodde inte på autistiske Johans smärtor

1:41 min

Sjukvården trodde inte på 14-årige Johan Elfström, som har diagnosen autism, när han sökte vård för en spricka i foten. Det ledde till att han fick en blodförgiftning.

Johan Elfström är autistisk och hyperaktiv och det gör att varje dag måste vara exakt likadan för att han ska känna sig trygg. I januari fick Johan en spricka i foten, vilket senare ledde till blodförgiftning och resulterade i ytterligare en spricka. 

Johans mamma Ulrika Krantz upptäckte att han hade ont och sökte då sjukvård. Men eftersom han inte sitter still och inte uppfattas som att han har ont skickades han bara hem.

– Jag kan se på hans ögon om han har ont. Sjuksköterskorna kan också se det ibland, men många gånger tror de inte på honom eftersom han rör på sig så mycket, säger Ulrika Krantz.

Enligt Ulrika dröjde det fyra månader innan Johan fick hjälp och blev med sina smärtor.

Börje Svensson är chefläkare inom primärvården i Gävleborg och han håller med om att sjukvården inte alltid tar de här barnen på allvar.

– Jag tror att det går relativt lätt att behandla de små barn, men ju större de autistiska patienterna blir, desto lättare blir det att vi behandlar dem som vuxna, och då brukar det bli tok, säger Börje Svensson.

Börje Svensson tror att fler barn med autism och Aspergers syndrom skulle få bättre vård om kunskapen bland personalen var bättre.

Karin Rystedt, HR-direktör inom Landstinget Gävleborg, beklagar att Johan har drabbats och att han inte blev trodd, och hon medger att det i viss fall behövs mer kunskap bland personalen.

– Det är kanske så att vi behöver sprida bättre kunskap om olika patientgruppers behov för att säkerställa ett bra bemötande. En av förklaringarna i det här fallet kan vara att Johan och hans mamma hade behövt träffa någon som har mer kunskap om vad autism innebär, säger Karin Rystedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista