1 av 2
Lång väntan på psykistrisk hjälp för barn och unga. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
2 av 2
Roger Westerlund, som är verksamhetschef för Barn-och ungdomspsykiatrin i Gävleborg, tycker ändå att det ser ljusare ut. Foto: Tomas Forsman

Unga som söker psykiatrisk hjälp får vänta länge

"I år har vi förbättrat oss betydligt"
1:52 min

Förra året fick barn och ungdomar i Gävleborg som behövde psykiatrisk hjälp vänta ovanligt länge på att få hjälp. Gävleborg var då nämligen ett av tre landsting som hade så långa väntetider att man helt missade de statliga bidrag till verksamheten som finns. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

– Det händer saker i bemannings- och rekryteringsfrågor som gör att det är svårt för en del landsting att klara av den här pressen med väntetider. Det är också ett ökat söktryck - det är fler som söker sig till BUP - och den kombinationen gör nog att en del landsting inte klarar sig så bra, säger Ingrid Ström på Socialstyrelsen som har gjort utredningen.

Så många ska få hjälp
90 procent av de barn och ungdomar som söker till BUP ska få komma på ett första besök inom en månad, och 80 procent av dem ska ha fått beslut om en utredning eller behandling inom samma tid. Det är kraven på landstingen för att få statsbidrag.

Men det var nära att man klarade den gränsen och fick pengarna förra året, enligt Roger Westerlund som är verksamhetschef för Barn-och ungdomspsykiatrin i Gävleborg:

– Vi missade med bara ett par procentenheter. I år har vi förbättrat oss betydligt och ligger över på bägge områdena.

Och vad är det då som gör att läget ser ljusare ut nu?

– Det är väl en kombination av flera anledningar. Vi har varit ännu noggrannare i år att planera vår verksamhet på ett klokt sätt i förhållande till den inströmning som har varit. Och vi har också kunnat besätta en del av de vakanser som har funnits i verksamheten, säger Roger Westerlund.

Ingrid bekräftar den ljusa bilden
Och Ingrid Ström på Socialstyrelsen som har gjort den här utredningen om väntetiderna till BUP bekräftar att det ser bättre ut i år för Gävleborg:

– Vad det gäller de siffor som jag kan följa för det första halvåret 2013 så ser det ut som att Gävleborg ligger bättre till.

Barnpsykiatriker - ett bristyrke
Det är alltså svårt att få tag i barnpsykiatriker - och det gäller också Gävleborg:

– Barnpsykiatriker är ett bristyrke i hela Sverige. Vi vet att det är få doktorer som läser till barnpsykiatriker och medelåldern är ätt så hög så vi kommer att få jobba hårt för att kunna tillsätta de läkartjänster som vi har i framtiden, säger Roger Westerlund som är verksamhetschef för Barn-och ungdomspsykiatrin i Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".