1 av 4
Ekonomstudenten Trang Nguyen vill inte ha sänkt boendestandard. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
2 av 4
Ulla Karjalainen, studerande vid Internationella Socionomlprogrammet behöver inget lyxboende. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 4
" Vi blir andra klassens hyresgäster", säger Linn Andersson" som studerar fastighetsekonomi. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
4 av 4
"Gävle Kommun ställer sig positiv" säger säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef, Elisabet Jonsson

Sänkt bostandard botar bostadsbristen

1:44 min

Boverket föreslår enklare byggregler som ska sätta fart på byggandet av fler studentbostäder. Det måste bli tillåtet att bygga med sänkt standard när det bland annat gäller ventilation, buller, tillgänglighet och brandskydd. Gävle kommun välkomnar förslaget men studenterna själva är kritiska

Byggreglerna är så krävande att de stoppar bygget av de studentbostäder som Högskoleorterna skriker efter. Det anser Boverket som nu vill tumma på både boytan, brandsäkerheten och bullerskyddet för snabbt få fler bostäder till stånd. Förslaget är ute på samråd och Gävle kommun gillar idén säger samhällsbyggnadsförvaltningens chef, Elisabet Jonsson:    

 – Vi är i stora drag positiva till förslaget. Boverket vill ju förenkla och ta bort några byggregler så att vi enklare kan bygga fler studentbostäder, säger hon.

 Bara bra att bo bullrigt

Som exempel på regelförändringarna framhåller Elisabet Jonsson förslaget att det borde bli möjligt att bygga studentbostäder i bullrigare utomhusmiljöer än vad som är fallet i dag.

 – Då skulle det bli möjligt att utnyttja centralt belägen mark som på grund av regelverket i dag inte kan komma i fråga för bostadsbyggandet. På liknande sätt kan lättnader i tillgänglighetskraven exempelvis göra det möjligt att inreda vindsutrymmen till studentboende utan att kravet på hiss hela vägen upp sätter hinder i vägen, förklarar hon.

 Dubbelsäng är för mycket begärt

Men Boverkets förslag är mer omfattande än så: Studenter har inte samma krav på frisk luft och solljus genom fönstret som andra - de kan alltså bo bullrigt och behöver definitivt inte heller plats för en dubbelsäng i sovutrymmet. Inte ens brandskyddet är det lika noga med som för vanliga dödliga och boytan kan krympas under förutsättning att det finns plats för en fest då och då, anser Boverket.

Även studenter vill trivas hemma

Gävle kommun gör i sitt remissvar tummen upp, men alla studenter är inte lika förtjusta om i tanken på att trycka in sig i mörka, trånga studieceller med delat kök och dusch. Ekonomstudenten Trang Nguyen vid Högskolan i Gävle vill tvärt om höja kraven på studenternas boendestandard.

 – För studieresultaten är det viktigt med god boendestandard. Alla behöver ett hem som man kan trivas och fungera i, därför tycker jag inte att det är ett bra förslag, säger hon.

 "Vi blir 2:a klassens hyresgäster"

Linn Andersson från Hudiksvall som studerar fastighetsekonomi är av liknande mening:

 – Varför ska studenter ha en sämre boendestandard än alla andra hyresgäster? Det känns som om vi klassas som mindre värda och förslaget om neddragningar när det gäller brandskyddsstandarden är extra oroande, säger hon.

 Tak över huvudet är gott nog

Ulla Karjalainen, studerande vid Internationella Socionomprogrammet vid Högskolan i Gävle är inte lika nogräknad när det gäller sin egen boendestandard:

 – Nej, med tanke på att jag bara bor här i två eller tre år spelar det för min egen del ingen större roll hur jag har det. Och om förenklade byggregler kan leda till att det byggs fler studentbostäder tycker jag att det är ett riktigt bra förslag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista