1 av 2
Gävlesymfonikernas hälsa ska kartläggas i en undersökning. Foto: Jenny Agö/Sveriges Radio
2 av 2
Dag Björkling, Gävlesymfonikerna, har tvingats operera axeln på grund av förslitningsskador. Foto: Jenny Agö/Sveriges Radio

Musikers ohälsa ska utredas

1:45 min

Musiker drabbas ofta av belastningsskador på grund av sitt statiska och fysiskt krävande arbete. Nu ska Gävle symfoniorkester delta i ett stort nationellt forskningsprojekt som kartlägger musikers hälsa.

– Planerar man arbetet dåligt är det väldigt lätt att knäcka en hel ensemble och vi ligger ofta på en maxgräns av vad kroppen klarar, säger Dag Björkling som är andreviolinist hos Gävlesymfonikerna.

Musiker har ett slitsamt och ensidigt arbete, men man har inget läkarteam omkring sig som elitidrottare och inte heller möjlighet att rotera arbetsuppgifter som industriarbetare.

Ändå är musikerhälsa ett relativt outforskat område. Men det ska det bli ändring på nu.

I sommar anordnades den första nordiska konferensen i ämnet och nu drar ett stort forskningsprojekt igång, från Luleå Tekniska Universitet, där ambitionen är att symfoni- och operaorkestrar från hela landet ska delta. Gävle konserthus har redan tackat ja till att vara med. Orkesterchefen Örjan Hans-Ers är medveten om hälsoriskerna.

– En fiol håller man på ett visst sätt, det är inte ett helt naturligt och bekväm ställning att lyfta armarna ganska högt under ett helt yrkesliv. Och förstås ljudexponeringen, på vissa positioner i en symfoniorkester kan man komma upp i ganska höga tal, Säger Hans-Ers.

Många symfoniker börjar öva på sitt instrument redan som barn och efter en lång utbildning väntar ett 20-tal timmar i veckan i repetitionstid med orkestern. Många drabbas av hörselproblem och belastningsskador i rygg, axlar, armar och nacken. Violinisten Dag Björkling har själv tvingats operera axeln efter en förslitningsskada och jobbar fackligt för att få till stånd en särskild försäkring, så att skadade orkestermusiker snabbt kan få specialisthjälp.

– Om jag kommer till sjukhuset och säger att jag har lite ont i lillfingret så är det inte så högprioriterat jämfört med någon som har brutit benet eller har hjärtinfarkt. Men för att vi ska kunna göra jobbet så måste lillfingret funka, säger Björkling.

Reporter: Jenny Agö/Sveriges Radio P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista