1 av 5
Dick Simpsson, som själv var med om att bygga Briggen Gerda i Gävle. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
2 av 5
Briggen Tre Kronor på besök i Gävle. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
3 av 5
Monica Lundin är ansvarig för utställningen "Östersjön - Vem bryr sig..." som är på plats i Gävle i helgen. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
4 av 5
Kapten Ib Bergström. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
5 av 5
Briggen Tre Kronor vid Gävle Strand. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.

Briggen tar prover i havet och besöker Gävle

"Det här är ju en helt annan brigg än Briggen Gerda"
1:46 min

Sveriges nu enda brigg är på besök i Gävle i helgen: För några år sedan lämnade Briggen Gerda Gävle, men i helgen har alltså Briggen Tre Kronor af Stockholm lagt an vid Gävle Strand för sitt första stopp under en månadslång resa längs Norrlands- och Finlandskusten.

– Vi har varit i alla länder kring Östersjön, men nu är det första gången som vi är norr om Åland, så det är jätteroligt, berättar kapten Ib Bergström.

Hur lång är Briggen?

– Vi är 35 meter i skrovet och 45 meter i förtöjningslängd så det var precis så att vi kunde svänga runt här inne i Gavleån. Vi hade några meters marginal, men jag har varit här förr så jag visste hur det ser ut.

De två masterna sträcker sig 30 meter upp i skyn så det är svårt att ta sig innanför broarna i Gavleån.

På land alldeles intill den besökande briggen träffar vi Vivian och Dick Simpsson:

– Hon är så vacker så vacker, och jag har en man här som är väldigt intresserad, så det är därför jag är här, säger Vivian.

Dick Simpsson var med och arbetade i den så kallade frivillig-gruppen på Briggen Gerda. Han hjälpte till att bygga på Briggen Gerda några gånger i veckan.

– Det här är ju en helt annan brigg: Briggen Gerda af Gefle var en arbetsbåt, medan Briggen Tre Kronor här är en marin båt. Den här är ju mycket smäckrare, den går fortare och det är lite annat stuk, säger Dick.

Tillsammans med Briggen Tre Kronor reser också Initiativet Hållbara hav och utställningen Östersjön - Vem Bryr Sig...

Monica Lundin är konferens- och evenemangschef på Briggen Tre Kronor:

– Den här utställningen talar om vad du som konsument och privatperson kan bidra med för att dra dit strå till stacken.

– Alltså när det gäller att välja rätt bottenfärger på din båt, använda rätt textilier i dina kläder och att inte använda för mycket solskyddskrämer och sådant som innehåller ämnen som stör Östersjöns miljö.

Under säsongen har man tagit prover i vattnet för att undersöka hur Östersjön mår, och i år har man tittat extra på läkemedel:

-- Mätningarna har visat att det finns läkemedelsrester överallt: även ute till havs och inte bara kring stora städer, och det är rätt så höga halter, avslutar Monica Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".