Björn Bragée, läkare. Foto:Åsa Stöckel/Sverges Radio.

Arga doktorn om sjukvården i Gävleborg

"Vården verkar helt förlamad när det gäller klagomål"
0:46 min

I dag drar vi igång en granskning av vården i Gävleborgs län. Under hösten kommer vi att granska och belysa hur sjuk eller frisk sjukvården i länet är. Först ut ställer vi en diagnos med hjälp av Björn Bragée, smärtläkare från Söderhamn som är aktuell med tv-programmet Arga doktorn i SVT.

Björn Bragée är smärtläkare med egen klinik. Han har själv jobbat i 40 år inom vården, inom hela kedjan: vaktmästare, biträde, ambulansförare, städare, och så distriktsläkare, helikopterläkare, intensivvård och narkosläkare. Sedan 30 år tillbaka jobbar han med långvarig smärta.

– Vi gick ut med en förfrågan i tv om det var någon som hade hamnat i en situation och som var redo att berätta om det i tv och fick över 1000 svar och det var en del från Gävleborgs län, berättar Björn.

Går det att säga något om inom vilka delar av vårdapparaten problemen finns?

– Det är nog överallt men när man tittar på de myndigheter där man brukar anmäla vården så rör det ofta bemötande, förseningar och feldiagnoser men det vi ser är att det inte är några svåra problem som ska rättas till men vården verkar helt förlamad när det gäller att sätta sig ner och ha ett bra möte med den patient som har ett klagomål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".