Lång väntetid på akuten gjorde Åsa Morbergs mamma sämre. Foto Bertil Ericson / SCANPIX.

Väntade 13 timmar på akuten

Åsa Morberg: Mamma ville inte åka till akuten
1:21 min

Åsa Morberg i Sandviken har många gånger tvingats vänta på akuten i Gävle med sin gamla mamma som led av hjärtflimmer och kotkompressioner och hon blev ofta medvetslös. En gång tvingades de vänta i 13 timmar på akuten innan Åsas mamma fick komma till en avdelning. 

För ett år sedan gick Åsa Morbergs 97-åriga mamma bort.

Under de sista åren i livet tvingades hon många gånger ta ambulans från Sandviken till akutmottagningen i Gävle efter att hon svimmat på grund av sitt hjärtflimmer. Dessutom hade hon ofta kraftiga smärtor i ryggen då flera av hennes ryggkotor pressades samman, så kallade ryggkompressioner.

Åsa menar att den vård som hennes mamma fick på akuten gjorde henne sämre.

– Hon bad mig när hon hade sina svåra flimmerattacker att hon inte skulle behöva åka in till akuten, men det är väldigt svårt att ha en person hemma som blir medvetslös. Hon fick dock en medicin som hon kunde ta och oftast kunde hon stanna hemma då.

Åsa Morberg menar också att väntetiden på akuten är för lång innan man får komma vidare till en avdelning och att akutsjukvården har stora logistikproblem.

– Att se sin gamla mamma bli behandlad på det sättet, det är alldeles förfärligt. Man blir både ledsen och arg över den situation som vi har upplevt, säger hon.

Genom att vistas mycket på akuten tillsammans med sin mamma tycker Åsa att hon lindrade mycket av hennes besvär fram tills dess att hon fick kom in på en avdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".