Emma Nordebo Snygg, chef Gata/Park Ljusdal. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Lämna bilen hemma

1:20 min

Låt bilen stå och gå, cykla eller åk kollektivt istället. Det är huvudbudskapet när den Europeiska trafikantveckan startar i dag. Totalt deltar 1150 städer/kommuner från 34 länder varav sju kommuner från Gävleborg.

Ljusdals kommun deltar för tredje gången i Europeiska trafikantveckan.

– Jag hoppas att vi kan få åtminstone några människor att tänka kring sitt trafikbeteende. Det är det som är vårat mål, det säger Emma Nordebo Snygg, chef för Gata/Park i Ljusdal.

Europeiska trafikantveckan är en årlig kampanj som startade 2002. I år deltar 1150 städer/kommuner i 34 länder. I Gävleborg ordnas olika typer av aktiviteter i de deltagande kommunerna som är Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Ockelbo, Ovanåker och Sandviken.

Syftet med den här veckan är att förbättra miljön i tätorter och städer genom att låta bli att använda bilen, vilket kan vara lättare sagt än gjort, speciellt om man bor i glesbygd.

– Jag förstår de som har flera mil till jobbet då kan det vara svårt om man inte har kollektivtrafik. Men åtminstone de som bor centralt. Pröva en dag att ställa bilen och gå eller cykla till jobbet. 

Vad tror du att en sån här vecka har för betydelse?

– Förhoppningsvis så kan vi påverka beteendet och det är det vi behöver komma åt. Beteendet att vi inte alltid måste ta bilen till allting. Det kan ju lösa en hel del andra problem, inte bara miljöbelastningen, utan sänka trycket på parkeringsplatser centralt vilket är ett problem här i Ljusdal.

Reporter: Agneta Sundberg/P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista