Efter åtta år i Sverige ska Hanna Elias och hennes svenskfödda barn avvisas till Etiopien. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Migrationsverket JO-anmäls

Peter Nordebo: Migrationsverket har underlåtit att pröva ärendet
1:32 min

Nu JO-anmäls Migrationsverket av bollnäspolitikern Peter Nordebo (FP). För åtta år sen kom Hanna Elias till Sverige och bor nu i Arbrå med sina två döttrar på sex och fyra år. De har fått avslag på sin uppehållsansökan och ska utvisas till Etiopien.

Folkpartisten Peter Nordebo, som Jo-anmält Migrationsverket tycker inte att myndigheten tar hänsyn till de två döttrarna.

– Jag menar att Migrationsverket underlåtit att pröva ärendet utifrån flickornas utgångspunkter, trots att Utlänningslagen föreskriver att det är barnens bästa som ska stå i främsta rummet.

För åtta år sen flydde Hanna Elias från ett fängelse i Etiopien. Hon bor nu i Arbrå med sina två döttrar på sex och fyra år. Flickorna är födda i Sverige.

Men familjen får inget uppehållstillstånd utan ska utvisas.

Peter Nordebo är kritisk till att Migrationsverket endast fokuserat på Hanna Elias och hennes oförmåga att styrka sin identitet och berättelse och inte tagit någon hänsyn till barnen. Därför JO-anmäler han nu Migrationsverket.

– Min förhoppning är dels att JO prickar myndigheten för att de gjort fel, dels kan Migrationsverket gör en ny prövning och en ny bedömning för flickornas del och inte för Hanna Elias.

Det är ju inte det enda fallet där barn är födda i Sverige och som utvisas till andra länder.

– Nej men det här är exceptionellt! Hanna Elias har funnits i Sverige i åtta år och äldsta dottern Klara är sex år, bara pratar svenska och har börjat i förskoleklass i Arbrå. Det blir orimligt att utvisa en familj under de förutsättningarna, anser Peter Nordebo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".