Brevbärarstrejken är avblåst. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Gävleborna får sin post i morgon - brevbärarstrejken avblåst

0:46 min

Facket för Service och Kommunikation, SEKO, och arbetsgivarorganisationen Almega har kommit överens om nya löneavtal och därmed är den varslade brevbärarstrejken avblåst.

Om parterna inte kommit överens hade ett 80-tal brevbärare i Gävle gått ut i strejk i morgon. Arbetsgivarna gick med på medlarnas bud om att lönehöjningarna ska göras i krontal i stället för i procent. Därför får invånarna i Gävle sin post i morgon också. 

Det nya avtalet gäller i tre år och ger minst en löneökning på 1700 kronor. Det ska leda till att lågavlönade grupper inte halkar efter ännu mer.

– Vi har landat i en lösning som är acceptabel för båda parter. Det är hela tiden ett givande och tagande, säger David Westberg, som är presschef på arbetsgivarorganisationen Almega.

Håkan Alenius, klubbordförande för SEKO Post Gävle, är också nöjd med lösningen. 

– Det blir upp mot 9 procents löneökning på lägsta lönerna. Enligt våra egna beräkningar för våra medlemsgrupper blir löneökningen över 6,8 procent. Det känns som en bra uppgörelse för SEKO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista