Gästrike räddningstjänsts avdelningschef Håkan Andersson har pumpkapacitet. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Stora regnmängder väntas i Gävleborg

1:35 min

SMHI har för det kommande dygnet utfärdat en klass 1 varning för stora regnmängder i hela Gävleborg. Ett skyfall på upp till 50 millimeters regn är särskilt i inlandet att vänta och vid Gästrike rättningstjänst ser just nu personalen till att göra den tyngsta pumputrustningen klar för snabb utryckning.

Pumparna utgör Räddningstjänstens viktigaste utrustning vid brand, men de är precis lika användbara vid översvämning, påpekar Håkan Andersson, avdelningschef vid Gästrike Räddningstjänst

 – De kan pumpa flera kubikmeter vatten per minut och kan naturligtvis reverseras när det gäller att suga upp vatten, snarare än att släcka eld, säger han.

Villaägare bör pumpa själva

Räddningstjänsten är alltså väl förberedd på rejäla skyfall, men det tycker Håkan Andersson att också villaägare i låglänta områden med risk för översvämning ska se till att vara:

 – Ja, husägare har egetansvar och om man vet att det kan bli problem bör man se till att skaffa pumpar så att man själv kan dränera sin källare om det skulle behövas. Det kan också vara bra att i förtid skydda värdefulla möbler och föremål i källarplanet, säger han 

Förebyggande arbete viktigt

Egetansvaret är viktigt tycker Håkan Andersson, eftersom Räddningstjänstens resurser är avsedda och dimensionerade för rena nödsituationer. Även för kommunerna gäller det därför att förtid förebygga risken för översvämning i områden där man vet att det kan bli problem.

Viktigast är att hålla avloppssystemet för dagvattnet i sådant skick att det också kan svälja ett riktigt skyfall. Det berättar arbetsledaren Ulf Eriksson vid Markbyggarna som ansvarar för gatuunderhåll i Gävle

 – Vi har personal som åker runt och ser till att hålla gatubrunnarnas galler rena från höstlöv så att de inte riskerar att täppas till, berättar han.

 Ännu räcker avloppsrören

Viktigt är också gatuavloppssystemet verkligen är dimensionerat för att klara nederbördsmängderna vid ett riktigt skyfall. Det spekuleras om att sådana redan blivit vanligare i takt med den globala uppvärmningen, men enligt Ulf Eriksson har åtminstone avloppssystemet i Gävle fortfarande tillräcklig kapacitet:

 – Vi har inte kunnat märka att det skulle vara otillräckligt, men generellt sett är de här systemen i dag för små, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista