1 av 2
Många människor får vänta länge på akutsjukvård. Foto: Scanpix.
2 av 2
Tommy Berger, socialdemokratiskt landstingsråd och Patrik Stenvard, moderat oppositionsråd. Foto: Linn Fogelberg/SR Gävleborg.

Debatt: Så ska köerna kortas på akuten

9:02 min

Köerna på akuten i Gävle är långa. Ungefär en av fyra får inte hjälp inom fyra timmar, vilket är målet. Vi lät Tommy Berger, socialdemokratiskt landstingsråd och Patrik Stenvard, moderat oppositionsråd debattera hur köerna ska kortas.

Åsa Morberg i Sandviken tvingades vänta tretton timmar på akuten i Gävle med sin gamla mamma som led av hjärtflimmer.

Och när fyraåriga Oscar kom till akuten i lördags med ett djupt, brett och öppet gapande sår på ena armen tog det över sex timmar innan han fick träffa en läkare. Armen syddes ihop med 15 stygn. Att det ska ta så lång tid har Oscars mamma Maria Bröms i Valbo ingen förståelse för.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att folk ska få vänta så länge. Det är skamligt. Vi fick anstränga oss för att förklara för Oscar att vi måste vänta på vår tur, säger hon.

Så här ska det inte fungera, tycker oppositionsrådet Patrik Stenvard (M).

– Jag har själv suttit där med min femårige son och väntat med min son. Det är oacceptabelt att vänta med sitt barn i en miljö som ofta är kaosartat.

Ett problem är akutmottagningen i Gävles lokaler.

– Lokalerna är inte anpassade till verksamheten. De ligger i en bunker. Vi tycker att vi borde ha nya lokaler som är mer anpassade, säger Patrik Stenvard.

Lokalen är byggda 1986. Landstingsråd Tommy Berger (S) håller med om att de inte är ändamålsenliga.

– Den är planerad för 25 000 patienter per år och vi har 41 000 patienter per år i nuläget. Vi planerar för att bygga om och göra en ny och modern akutmottagning. Det kommer att påverka och få flöderna att flyta bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista