Höstpanelen tipsar. Foto: Linnéa Johansson/Sveriges Radio

Höstpanelen: Det här får du inte missa i höst

Soffsäsongen är här! Hösten är fullspäckad med nya filmer, böcker och musik. Höstpanelen ger sina bästa tips på hur man kan spendera en regnig dag. 

Vår höstpanel består av Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör på Gefle Dagblad, Kristian Ekenberg, kulturjournalist på Arbetarbladet och Peter "Pecka" Alzén, musikkritiker.

Enligt Lisa Pehrsdotter, kulturredaktör på Gefle Dagblad, kommer det mycket bra svensk film i höst. Bland annat filmen "Återträffen" av Anna Odell.

– Hon väckte mycket uppståndelse när hon studerade på konstfack och gjorde ett konstprojekt där hon iscensatte en psykos och blev omhändertagen av psykvården. Återträffen är en spelfilm med dokumentära inslag. Den tar avstamp i att hennes niondeklass hade återträff och inte bjöd in henne. Det är ett oerhört intressant grepp. Väldigt bra och väldigt obehagligt, säger Lisa Pehrsdotter.

Kristian Ekenberg, kulturjournalist på Arbetarbladet, tipsar om "Mig äger ingen", en film baserad på Åsa Linderborgs bok med samma namn.

– Den handlar om hennes liv och följer boken. Jag har inte läst den själv, men den har blivit väldigt hyllad, säger Kristian Ekenberg.

– Det blir väl årets "Svinalängorna", med lite samma problematik som i den filmen, säger Peter "Pecka" Alzén, musikkritiker och tipsar i sin tur om filmen Monica Z.

– Det är som vanligt när man kokar ner ett liv till en och en halv timme. Det blir lite ytligt. Samtidigt behöver man inte beskriva allting. Jag tycker att filmen är jättebra. Jag var livrädd att den skulle vara lika usel som Cornelis-filmen som kom härom året, säger Pecka.

 

När det gäller musikutbudet säger kritikern Peter "Pecka" Alzén att det kommer bli krig bland de svenska storheterna i höst.

– I höst kommer det att bli krig på listorna, med Winnerbäck, Laleh, Veronica Maggio och Melissa Horn som släpper skivor. Och förmodligen kommer Melissa Horn gå vinnande ur den striden. Hon är större än Håkan Hellström på typ Facebook och sånt, säger Peter "Pecka" Alzén.

En annan artist som släpper album nu i höst är Avicii.

– Jag tycker bara att det är lite konstigt. Kalla mig gammalmodig, men han blandar ju hel vilt. På ett sätt är det kul, men då tycker jag att det är roligare när housemusiken låter lite mer som housemusik. Det blir konstigt med en bluegrass-sångare som ska tralla så där, säger Lisa Pehrsdotter.

– Det är nästan som Rednex när technon var populär, sgäer Pecka.

När det kommer till litteratur tipsar Kristian Ekenberg om en författare som heter Christoffer Carlsson. Hans nya bok heter "Den osynlige mannen från Salem".

– Han är inte en av de stora namnen, men jag tycker atthan borde komma upp dit snart. Han är kriminolog och ganska ung, i 30-årsåldern, och ett framtidshopp för den svenska deckarvärlden.

Lisa Pehrsdotter tipsar om Leif GW Perssons senaste bok, "Den sanna historien om Pinocchios näsa". Och Pekka tipsar om biografier, närmare bestämt från rockvärlden.
– Nu kom Pugh Rogefeldts, och nu kommer även Thomas Di Levas biografi. Det kommer att bli spännande. Man kanske är med på ett hörn, någonstans där i början.

 

Fler tips:

...om man vill skratta: "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" och "Anchorman: The Legend Continues".

...om man vill bli rädd: "Skumtimmen".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".