1 av 2
Peder Olsén spelar huvudrollen som Lille Per i föreställning Dit vägen bär. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
2 av 2
Kari Sjöstrand har skrivit musiken och Gunnar Steiner manus. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Nyskriven musikal sätts upp i Bollnäs

1:43 min

I kväll är det premiär för en helt nyskriven musikal på Bollnäs Teaterverkstad. Det är en komisk musikalisk saga som heter "Dit vägen bär". Regissören Gunnar Steiner har skrivit manus och han berättar att han har rikligt med fjärilar i magen inför urpremiären.

– Nervöst. Upplösningstillstånd, säger Gunnar Steiner när han försöker beskriva sina känslor inför premiären av "Dit vägen bär". Det han är mest orolig för är att det inte ska komma tillräckligt med publik till föreställningarna.

"Dit vägen bär" heter alltså den här musikaliska sagan för både vuxna och barn. När Gunnar Steiner satte sig ner för att skriva manus utgick han från Hugo Gyllanders klassiska rimsaga Lille Pers vandring, men Steiner har gjort om den och gjort den till sin egen saga.

Till sin hjälp har Gunnar Steiner haft den professionella musikern Kari Sjöstrand, från Undersvik i Bollnäs kommun, som skrivit musiken.

– Det har varit väldigt spännande och lärolikt för mig. Det är ju första gången jag gör något sådant här. Tidigare har jag bara skrivit någon låt här och där. Så det har varit väldigt utmanande, kul och arbetsamt, förklarar Kari Sjöstrand.

Pjäsen handlar om Lille Per som tröttnar på sitt liv som torparson. Han packar därför sin väska och ger sig iväg mot slottet Silvertopp för att gifta sig med prinsessan Rosenknopp. På vägen dit stöter han på en mängd underliga figurer. Allt är skrivet på vers, liksom i inspirationskällan rimsagan Lille Pers vandring. Något som många i hans närhet märkte av under tiden han skrev.

– Först var det lite svårt, men sedan började jag prata och drömma på vers. Det var svårt att sluta, berättar Gunnar Steiner och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista