Maria Larssons dotter Saga måste äta fler än 12 olika mediciner varje dag. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Sjukdomen tvingade Saga att sluta skolan

Maria Larsson: Det är svårt som mamma att se sitt barn insjukna
1:31 min

I januari svimmade 14-åriga Saga Larsson i Österfärnebo och fick åka akut till Gävle sjukhus. Sedan dess har hon inte kunnat gå i skolan. Och trots att Saga träffat många olika läkare, har ingen kunnat säga vad det är för fel på henne.

– Jag var ute och gick med hunden och sedan fick jag jättemycket huvudverk och svimmade på golvet. Det är olika smärtor varje gång. Det börjar med huvudvärk, sedan kan jag få ont i till exempel en fot och sedan kan jag hosta blod, säger Saga Larsson.

I en och en halv månad låg Saga Larsson på sjukhus under våren. Bland annat hade hon stora problem med att stå upp. Och sedan januari har hon inte kunnat gå i skolan.

– Jag kommer måste gå ett extra år eftersom jag inte varit så mycket i skolan.

Maria Larsson är mamma till Saga och hon är frusterad över att inte få reda på vad hon har drabbats av.

– Det är in och ut på sjukhuset. Ibland är det en gång i månaden, ibland är det två gånger i veckan, olika läkare säger olika saker och ingen kan säga vad det egentligen är. Det svårt att som mamma att se sitt barn insjukna så, säger Maria Larsson.

Varje dag måste Saga äta 12 olika mediciner. Det är bland annat smärtstillande, medicin för att sänka trycket i hjärnan, allergitabletter och astmamedicin.

– Jag hoppas att jag blir frisk så att jag kan träna och träffa mina kompisar, så att allt blir som förr, säger Saga Larsson.

– Det är en mardröm. Det går inte och beskriva och det påverkar hela familjen. Man vet ju aldrig från dag till dag när hon blir sjuk, så det drabbar ju alla, säger Maria Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".