YA-jobb ska hjälpa ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Foto: Björn Larsson Ask/SvD/SCANPIX

YA-jobb: en satsning för Gävleborgs ungdomar

1:37 min

Satsningen på YA-jobb - yrkesintroduktionsanställningar - börjar vid årsskiftet och riktar sig till ungdomar upp till 23 år som saknar arbetslivserfarenhet.

Under tiden de har ett YA-jobb får de 75% av den avtalsenliga lönen. Arbetsgivare som anställer ungdomarna får ett statligt bidrag till lönen och ett handledarstöd.

Gävleborg tillhör de län som har högst ungdomsarbetslöshet och regeringens satsningen på YA-jobb, yrkesintroduktionsanställningar, kan vara en lösning. Det tror den Folkpartistiske riksdagsledamoten Hans Backman.

Under tiden ungdomarna har ett YA-jobb får de 75% av den avtalsenliga lönen. Det beror på att ungdomarna inte kan producera till hundra procent.

Hur lång tid ett YA-jobb kan vara är något som facket och arbetsgivaren får komma överens om. Det kan handla om en period mellan ett halvår till ett år eller längre, beroende på jobbet. 

Arbetsgivare som anställer ungdomar får ett statligt bidrag till lönen och ett handledarstöd. Hans Backman tror det här är lockande för många arbetsgivare.

– Här får man chansen att lära känna personen under en viss tid och samtidigt ge en utbildning i just det yrke den ska utföra. Vi ser det som en bra sak för många arbetsgivare att ta vara på, menar Hans Backman.

Det finns inte en risk att arbetsgivare missbrukar systemet och byter ut ungdomar hela tiden för att komma undan så billigt som möjligt?

– Den risken har man tagit bort. Det här är en överenskommelse mellan fackföreningsrörelsen och arbetsgivarsidan. Om facket ser att en arbetsgivare skulle vilja missbruka det här så skulle fackföreningen säga nej, vi vill inte skriva avtal med dig. Det här ska ju vara en bro in för ungdomar till ett jobb plus att arbetsgivare ska hitta personal.  

Reporter: Agneta Sundberg/P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista