Dyr hemtjänst i Bollnäs måste bantas

1:29 min

Från första juli kan bollnäsbor inte räkna med obegränsad hemtjänst. Personer som har ett omfattande hjälpbehov hänvisas istället till särskilt boende. Orsaken är jätteunderskott i budgeten. Prognosen pekar på minus 36,7 miljoner i år för äldreomsorgen.

Socialdemokraten Erika Engberg som är ordförande i Socialnämnden är bekymrad.

– Vi kommer inte kunna ge hemtjänst i vilken omfattning som helst i hemmet. Vi kommer inte kunna vara det sociala stöd för barn, vuxna eller psykiskt funktionshindrade som vi varit hittills. Utan det är kvalitén och nivån vi måste sänka rakt över.

Äldreomsorgen i Bollnäs dras med ett kraftigt underskott och merparten står hemtjänsten för.

Personer som har ett omfattande hjälpbehov och som får det i sitt hem kostar mellan 1-1,5 miljon var per år. På ett gruppboende är kostnaden 650.000 kronor per person.

För att sänka kostnaden började nya regler gälla från första juli. Äldre som behöver mycket hjälp hänvisas hädanefter till särskilt boende.

Nya platser håller på att tas fram på Ängslunda i Arbrå och på Karlslund i Bollnäs.

För de som redan har ett beslut om hemtjänst blir det ingen skillnad, om det inte görs en ny biståndsbedömning vill säga.

Den här förändringen ingår i det beslut om neddragningar för 22 miljoner som Socialnämnden i Bollnäs redan beslutat om.  Men det räcker inte, utan neddragningar för ytterligare 16 miljoner måste göras säger ordförande Erika Engberg.

– Det jag ser framför mig är personalneddragningar alltså mindre händer i vården.

 

Agneta Sundberg

Tel: 026-66 65 51
agneta.sundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista