Arbetslösheten bland kvinnor ökar i länet

Betydligt fler kvinnor är arbetslösa i år i Gävleborg, jämfört med förra året. Enligt Robert Brandt, som är arbetsmarknadsanalytiker vid Länsarbetsnämnden, så är det besparingarna inom vård och omsorg som ger utslag i statistiken.

Gävleborgs län har tillsammans med Norrbotten den största arbetslösheten i landet och fortfarande är männen värst drabbade. Det nya i årets första statistik är att kvinnornas arbetslöshet ökat rejält i förhållande till januari förra året. För unga flickor under 25 år ökade den totala arbetslösheten med 18 procent jämfört med föregående år. Också kvinnor med högskoleutbildning inom vård, omsorg och utbildning drabbas hårt. För högskoleutbildade kvinnor var arbetslösheten 17 procent högre än året innan medan antalet män minskat med nästan sju procent i samma jämförelse.
 - Bland invånarna i Gävleborgs län är drygt 10 procent eller mer än 17 000 personer arbetslösa, lika många som invånarna i ett större samhälle och svårast är det för de unga, säger Robert Brandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".