Linn Svalstedt och Marianne Persson bakar. Foto: Stefan Hanberg/Sveriges Radio.

Hälsingeostkakan hotad

Hör hela intervjun med mjölkbonden Jan Thorén
7:24 min

Livsmedelsverket vill förbjuda mjölkbönder att sälja opastoriserad mjölk. Det innebär trubbel för alla som vill baka ostkaka.

– När det kommer till julbordet vill man ha sitt eget recept, och så är det också med ostkakan. Jag tror att det kan vara viktigt för många, säger mjölkbonden Jan Thorén.

Att baka gammal hederlig Hälsingeostkaka enligt traditionellt recept är något som många vill göra – inte minst till jul. Men nu kan det vara slut på det.

Livsmedelsverket vill förbjuda mjölkbönder att sälja opastoriserad, alltså obehandlad, mjölk direkt på gården. Och det är just sådan mjölk som krävs för att baka ostkaka.

– Jag tror att det kan vara viktigt för många. Under året kanske man nöjer sig med ICA:s eller Mamma Scans köttbullar. Men när det kommer till julbordet vill man ha sitt eget recept, och så är det också med ostkakan, säger Jan Thorén, ordförande i LRF Gävleborg, och även själv mjölkbonde i Korskrogen i Ljusdal.

Anledningen till förbudet är att den opastoriserade mjölken kan innehålla bakterier som kan vara farliga och orsaka magproblem för vissa grupper av människor, till exempel barn och äldre. Detta kan dock inte ske när mjölken är behandlad.

– Vi har tyvärr ett antal sjukdomsfall i Sverige. Men de senaste trettio åren som jag har varit verksam så har lägstanivån på mjölkkvalitén höjts högst väsentligt, säger Jan Thorén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".