Fler butiker skaffar slutna kassasystem

Under 2004 genomfördes 17 butiksrån i Gävleborg. Det är ett par fler än året innan - och dubbelt så många som för 10 år sedan. Trots detta är Svensk Handel optimistiska, när nu allt fler butiker skaffar slutna kassasystem.

Under de senaste åren har allt fler butiker installerat systemet som innebär att kunden stoppar mynt i myntenheten - och kassören stoppar in sedlar i sedelenheten.
Om kunden ska ha tillbaka växel, räknar maskinen själv ut summan, och matar ut den, och det innebär att personalen inte har någon som helst tillgång till pengar.
Dick Malmlund, säkerhetansvarig på Svensk Handel, säger till Sveriges Radio Gävleborg att systemet har fler fördelar. Till exempel försvinner möjligheterna för kassapersonal att förskingra pengar, och själva proceduren att räkna dagskassan tar systemet hand om, och därmed blir kassadifferenser ett minne blott.

För en mindre butik kostar det runt 2000 kronor i månaden att hyra ett slutet kassasystem, en kostnad många drar sig för. Men Dick Malmlund på Svensk Handel tycker att summan måste ställas i relation till den kostnad ett rån innebär för en butik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".