1 av 4
Hamra nationalpark. Foto: Henrik Lindvall
2 av 4
Hamra nationalpark. Foto: Henrik Lindvall
3 av 4
Hamra nationalpark. Foto: Henrik Lindvall
4 av 4
Foto: Magnus Hansson/ Sveriges Radio

Hamra nationalpark fick Siena-priset

Martin Ehn Hillberg: Vi var jätteglada!
1:33 min

Sveriges äldsta nationalpark - Hamra nationalpark i Ljusdals kommun - har vunnit Siena-priset 2013. Det är Sveriges mest prestigefulla utmärkelse inom landskapsarkitektur och delades ut på Arkitekturgalan i Stockholm i går. (Se bildspel)

– Det var en jätterolig känsla! Vi var ju flera som hade jobbat med projektet, både från kontoret och från länsstyrelsen Gävleborg. Så vi var jätteglada och sprang upp på scenen, berättar Martin Ehn Hillberg, en av dem som fick ta emot priset på galan.

Mer tillgänglig nu
Hösten 2011 återivigdes Hamra Nationalpark. Den hade då utvidgats från 28 till 1400 hektar. Dessutom hade den blivit mycket mer tillgänglig för besökare. Även handikappade personer kan nu utan problem ta sig ut i vildmarken för att uppleva naturen.

I samband med det skapades också tre nya entréer till parken och det är dem som nu får pris. Och för en landskapsarkitet var det  var det ett drömjobb att få forma entréerna enligt Martin Ehn Hillberg.

– Det är ju en fantastisk upplevelse att komma ut till ett så orört landskap. Som landskapsarkitekt är det ju en dröm att få se den här orörda naturen och försiktigt göra några tillägg eller entréer som ska fungera mot naturen men som också ska locka flera besökare att komma ut och se den här naturen.

"Minimal skada på omgivningen"
Och att entreerna harmoniserar med naturen verkar arktitekterna lyckats med. I motiveringen till att Hamra nationalpark  vunnit Siena-priset 2013 står det nämligen bland annat att anläggningen uppförts med minimal skada på omgivande mark och vegetation och att det är en helhet som är kraftfull men som inte stör.

Och Martin Ehn Hillberg att priset kommer få betydelse för nationalparken.

--  Jo, det kommer nog att öka besöksantalet rejält förhoppningsvis, säger han.

Juryns motivering till priset är:

"Hamra nationalpark och dess nya entréer kännetecknas av några av de viktigaste egenskaperna i god landskapsarkitektur - originalitet, enkelhet och hållbarhet. Projektet ät konsekvent genomfört med högsta precision från helhetsidé till detalj i färdig anläggning. Av största respekt för landskapet och genom god planering samt teknisk precision, har anläggningen uppförts med minimal skada på omgivande mark och vegetation. Koncept, material och tekniska lösningar samverkar till fullo, och skapar en helhet som är kraftfull men som inte stör."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".