Johan ska stoppa fuskarna inom idrotten

2:13 min

Före detta Gefle IF-mittfältaren Johan  Claesson är nytillträdd samordnare för matchfixingfrågor på Riksidrottsförbundet. Enligt honom råder en osund spelkultur även bland idrottsutövare, vissa spelar till och med på sina egna matcher.

Johan Claesson förklarar att matchfixing innebär att man riggar en match eller en situation under en match för att få en vinning, antingen idrottslig eller ekonomisk vinning. Flera olika parter kan vara inblandade i fusket, dels stora brottsyndikat som verkar på global nivå med att satsa pengar på matcher, men också idrottsutövare som spelar på matcher, eller situationer i matcherna som till exempel den första hörnan eller vem som får första gula kortet.

– Att spela på små moment i en match kan vara en inkörsport till att senare spela på hur det ska gå i en match man själv är med. I dag kan man satsa pengar på 200 olika moment i en Premier League-match, säger Johan.

Nu består Johan Claessons jobb i att öka kunskapen om problemet med läggmatcher, spelande bland utövare och samarbete kring hur man ska upptäcka fusket tidigt.