Stor insamlingskampanj var bluff

Svenska Röda Korset polisanmäler nu en riksomfattande insamlingskampanj till förmån för Flodvågskatastrofens offer som visat sig vara rena bluffen. Detta sedan ett kommanditbolag i Nacka utan Röda Korsets tillstånd sänt ut 20.000 inbetalningskort under namnet ”Red Cross” till främst olika företag runt om i landet, bl.a. till en blomsterhandel i Torsåker.

Röda Korset försökte under torsdagen utan framgång finna en ansvarig för det kommanditbolag som ligger bakom postförsändelserna. Det enda som framkommit är att bolaget som i försändelserna kallar sig ”Red Cross Sverigekretsen, Ideell förening i Nacka” inte har något avtal med Svenska Röda Korset och heller har något postgirokonto som börjar med 90. Svenska Röda Korset drar därför slutsatsen att någon för egen vinning försökt utnyttja hjälporganisationens goda rykte och kommer nu att polisanmäla händelsen.

Enligt Bitte Gernandt vid Svenska Röda Korsets huvudkontor i Stockholm är det inte helt ovanligt att bedragare försöker rida på hjälporganisationens varumärke: - Det sker då och då, om än inte i så stor skala som den här gången, säger hon till Radio Gävleborg.

Många företagare som fått försändelsen var på torsdagen upprörda över bluffen. - Jag förstod direkt att det inte var seriöst. Det säger Blomsterhandlaren Margareta Nornholm i Torsåker i Gästrikland som var bland de första som fattade misstankar och som även larmade Röda Korset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".