1 av 2
Maritta Sundqvist, verksamhetsledare på sociala företaget Nykraft i Iggesund. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Pia Eriksson har jobbat på Nykraft i ett halvår. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nykraft i Iggesund viktig för långtidsarbetslösa

1:25 min

Sociala företag kan vara enda chansen för långtidsarbetslösa och funktionshindrade att få jobb. I Iggesund exempelvis finns kooperativet Nykraft som ägs av medlemmar och anställda. Sedan starten för fyra år sen har verksamheten mer än tredubblats.

När Nykraft startade 2009 fanns 4-5 anställda.

– Idag är vi 18 anställda och har 5-6 praktikanter, berättar verksamhetsledaren Maritta Sundqvist.

Tanken med ett socialt företag är att verksamheten anpassas efter medarbetarna. Att alla arbetar efter sin egen förmåga.

Pia Eriksson var tvungen att sluta inom vården efter flera år på grund av fibromyalgi och problem med nacken. Hon var orolig för att bli arbetslös länge, men har nu jobbat på Nykraft i ett halvår.

– Det känns jätteskönt att slippa oroa sig. Med de här flexibla arbetstiderna, om jag inte mår bra en dag kan jag ta igen tiden en annan dag.

Hur mycket behövs de sociala företagen?

– De är väldigt viktiga tror jag, eftersom man kan anpassa efter varje persons problem och att man får bidrag.

De som arbetar på Nykraft har någon form av lönebidrag men alla får en avtalsenlig lön eftersom kooperativet betalar resten. Pengarna får Nykraft in genom att erbjuda hushållsnära tjänster och efterfrågan har ökat mer och mer konstaterar Maritta Sundqvist.

– Så länge vi har RUT-avdraget kvar så har vi också kunderna och de ökar för varje dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista