Gävlebor söker desperat anhöriga efter tyfonen

5:59 min

Sedan tyfonen Haiyan svepte in över Filippinerna i helgen har Gävlebon Maryleen Olsson försökt nå sina vänner och släktingar i landet.

– Jag har inte sovit än. Jag har försökt få kontakt med alla, säger hon innan rösten inte längre bär.

Leovy Mendoza sitter på en båt på väg till Leyte, ett av de värst drabbade områdena i Filippinerna, när P4 Gävleborg når henne. Hon är kompis till Gävlebon Maryleen Olsson.

– Hon fick kontakt med sin familj i morse, precis efter att hon anlänt till Cebu. Då fick hon ett telefonsamtal om att de var okej. Men hon bestämde sig ändå för att åka dit. Hon var tvungen att träffa sin familj, berättar Maryleen Olsson, som kommer från Filippinerna.

Leovy Mendoza har haft tur. Hennes familj har överlevt tyfonen. I övrigt beskriver hon allt som kaos, svält och död.

Hemma i Gävle har Maryleen Olsson försökt få kontakt med sina vänner och släktingar på Filippinerna.

– Jag kollade på nyheterna från Filippinerna i morse och såg att allting är förstört. Jag har inte sovit än. Jag har försökt få kontakt med alla ...

Rösten bär henne inte. Katastrofen i hemlandet Filippinerna har skapat en mardrömslik ovisshet hos de som har släkt och vänner i de drabbade områdena.

Samtidigt fortsätter dödssiffran att stiga. Tyfonen Haiyan som svepte in över landet i helgen är en av de kraftigaste som någonsin uppmätts.

Runt 2000 svenskar finns på plats i landet enligt utrikesdepartementet – och tidigt i morse rapporterade TT att det fortfarande fanns ett 20-tal svenskar som inte hört av sig till anhöriga.