Catharina Engblom har både mjölkkor och köttkor på sin gård i Långbo. Foto: Jenny Agö/Sveriges Radio

Tuff situation för Gävleborgs mjölkbönder

2:03 min

Gävleborgs lantbrukare är bland de sämst betalda i landet och en särskilt utsatt grupp är mjölkbönderna. På tio år har antalet företag med mjölkkor långt mer än halverats.

– Vi har haft det jättekärvt, säger Catharina Engblom som är mjölkbonde i Långbo.

Det har varit några tuffa år för många av länets mjölkbönder. Milko gick dåligt och Arla tog över 2011, men mjölkpriset var fortfarande lågt.

Och långt innan dess började lönsamheten för länets mjölkbönder att sjunka. År 2002 fanns 395 företag med mjölkkor i länet. Tio år senare hade den siffran mer än halverats, till 164. Det beror till stor del på den dåliga lönsamheten, tror Berit Löfgren, länsstyrelsens enhetschef för landsbygd och tillväxt.

– Man bara utgår från att en lantbruksgeneration sliter ut sig och sen importerar vi. Nu kanske jag säger det lite ironiskt, men generellt finns inte den omtanken hos konsumenterna att man väljer det lokala och betelar lite extra, säger hon.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund minskar värdet på jordbruksvaror- och tjänster varje år och många bönder har fått hitta alternativa verksamheter för att få ekonomin att gå ihop. På Catharina Engbloms gård arbetar man bland annat med skog och vägslåtter och hyr ut både personal och maskiner åt andra.

– Man blir mer sårbar om man bara har mjölkproduktion. Vi tar åt oss alla möjliga extrajobb så vi får det att gå runt. Det är ju så roligt att man gör det i alla fall fast man inte borde när man tittar på ekonomin, säger hon.

Men nu syns en liten ljusning för svensk mjölk - sedan slutet av juli har mer mjölk producerats, vilket enligt LRF:s experter kan vara ett tecken på att lönsamheten förbättrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista