Rekordmånga lokala företag satsar i offentliga upphandlingar

2:00 min

Betydligt fler lokala lantbrukare ger sig in i offentliga upphandlingar. Smalare kontrakt och bättre information underlättar för mindre producenter att utmana de stora livsmedelsjättarna. Att vinna en offentlig upphandling betyder mycket, berättar Gun Eriksson som driver Alborga potatisskaleri utanför Gävle.

– Det blir de största kunderna och en kommun är säkra pengar, och det behöver man i den här branschen, säger hon.

På Alborga potatisskaleri odlar man 500 ton potatis om året som skalas eller tvättas innan det körs ut till storkök och restauranger. Man har vunnit och levererat potatis till både landstinget Gävleborg och Sandvikens kommun. Men det är inte helt lätt att ge sig in i en offentlig upphandling. I genomsnitt tar det en arbetsvecka att lämna in anbud, enligt en undersökning från Tillväxtverket.

– När vi började var det en papperslunta på 40-50 sidor och man var skräckslagen då. Så det är jättebra att de underlättar och att det ligger på nätet, det ska inte behöva ta så mycket tid, säger Gun Eriksson.

I Gävleborg har man jobbat aktivt med att underlätta för mindre producenter att lägga anbud. Man har till exempel delat upp kontrakten, så att det går att lämna anbud på enstaka enheter eller områden. Man skulle alltså kunna ansöka om att få leverera hårt bröd enbart till skolor i Ockelbo.

Och satsningarna har gett resultat. När den senaste livsmedelsupphandlingen drog igång ökade antalet anbud från lokala leverantörer från 5 till 20. En halv miljard står på spel när nya kontrakt ska skrivas, och planen är att allt ska bli klart i slutet av månaden.

– Vi är den region i Sverige som får flest inkomna anbud i Sverige men vi är inte nöjda. Det är nog en tröskel för många företag som säger att det är jobbigt och krångligt. Jag tror att vi kommer att teckna fler avtal med lokala företag, men jag vet inte, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör på Inköp Gävleborg.