Hon levde i skräck för sin man

1:57 min

Rädsla och maktlöshet. Det är känslor som förklarar varför kvinnor stannar i förhållanden som präglas av partnerns våld och trakasserier. Det berättar en lyssnare som efter vår granskning av våld mot kvinnor har hört av sig till P4 Gävleborg för att vittna om våld i nära relationer - ett känsligt ämne som ofta kommer vare sig till polisens eller till omgivningens kännedom.

Kvinnan som bor i Hälsingland vill vara anonym, men hon anser det viktigt att ge röst åt den stora grupp kvinnor som av sina partners utsätts för både fysiskt och psykiskt våld. Misshandel, hot och övergrepp var nämligen precis vad som regelbundet drabbade henne själv under sitt liv med sin man:

 – Han slog mig med handflatorna, höll fast mig och slog mig oftast på ställen på kroppen. Han slog inte så hårt att det alltid blev blåmärken, men det var ju i alla fall slag, berättar hon.

Slag mot mjukdelar lämnar inga spår och tillsammans med mannens absoluta kontroll bidrog det till att den här Hälsingekvinnan kunde försvinna i mörkertalet, alltså in bland det antal fall av mäns våld mot kvinnor som aldrig polisanmäls eller ens uppmärksammas av någon.

Hon skadades i själen

Misshandeln krävde aldrig vård - ingen utanför familjen kunde ana vad som skedde - men misshandeln skadade ändå, säger kvinnan:

– Såren i själen blev väl större än de kroppsliga skadorna, men det är tillräckligt ändå. Den psykiska pressen var ju fruktansvärd, konstaterar hon.

Mannens fysiska och psykiska övergrepp började redan när första barnet kom och fortsatte till dess att barnen flyttade hemifrån. Kulmen kom en vinternatt, berättar kvinnan:

– Vid ett tillfälle sa han att han att han hade dödat vår flicka med kniv. Jag ringde till polisen, men det kom ingen polis, bara en ambulans berättar hon. Jag letade ute i mörkret och fann till sist min dotter oskadd.

Våldet fick fortgå

Men också det här familjedramat spädde på kvinnans rädsla för sin man och den fråga som infinner sig är varför hon under alla år likväl stannade hos sin man - varför hon inte anmälde honom till polisen och gick? Svaret är just att rädslan och maktlösheten förhindrade Hälsingekvinnan att ta det steget:

– Hur skulle jag klara mig? Jag hade inget jobb och ingen riktig utbildning. Nej, jag var nog så utsatt på något sätt, att jag inte kunde se någon lösning, berättar hon.