Arkivfoto: Jessica Gow/TT

Gävle kan bli fristad för bildkonstnärer

Lars-Göran Ståhl: Vi skulle vara mycket lämpliga
1:02 min

Gävle kan bli den första kommunen i landet som blir en fristad för utsatta utländska bildkonstnärer. Sent igår eftermiddag meddelade kommunens kultur- och fritidsnämnd att den går vidare med ett förslag om det till kommunfullmäktige. Fristaden innebär att en förföljd bildkonstnär får stipendium för att vistas och arbeta i Gävle under två år.

– Dels är det som så att när vi tittar på de här fristadsdelarna har det tidigare framför allt handlat om författare, men även bildkonstnärerna behöver få fristäder. Då har det föreslagits här att vi tittar då på bildkonstnärerna och vi har som jag tycker ett mycket väl fungerande konstcentrum med vår konsthall här i Gävle, så att vi skulle vara mycket lämpliga med vårt konstutbud att bli en fristadskommun för en bildkonstnär, säger nämndens ordförande, socialdemokraten Lars-Göran Ståhl.

Det finns ju en bildkonstnär från Armenien som heter  Narek Aghajanyan som bor i er närhet och som söker uppehållstillstånd i Sverige - är det honom ni tänker på?

– Vi har tagit ställning till motionen, utan att titta på någon person.

Moderaterna och folkpartisterna i nämnden reserverade sig.

Sverige har idag sju fristäder som hittills enbart tar emot konstnärer som arbetar med det talade eller sjungna ordet - nyligen blev Göteborgs den första fristaden i
Sverige att ta emot en palestinsk rappare, till exempel.

Reporter, Berit Nygren
Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".