Stopp för juldekorationer i Ljusdal?

1:31 min

Det kanske är sista året som Ljusdals tätort kommer att prydas av juldekorationer längs genomfarten. Orsaken är att Trafikverket plötsligt ställer så stora säkerhetskrav att det kan bli för dyrt med montering av julstjärnorna på belysningsstolparna.

Alf Nordstrand, Ljusdals kommun har med sin personal skött detta i många år:

– Jag blir vansinnig! Jag vet inte vad Trafikverket är ute efter, säger han.

Carina Janars, centrumledare för handeln i Ljusdal, har ny belysning för 144 000 kronor som ska packas upp för att pryda genomfarten.

– Det är stelbent och det är tråkigt! tycker hon.

Nya krav har kommit
Sedan decennier tillbaka har tätorterna i Ljusdal, Färila och Järvsö under några veckor prytts av elektriska juldekorationer uppsatta av kommunen, handeln och ideella.

I ett brev från förra året som nyligen har nått kommunen ställer Trafikverket sådana kostbara krav att det kanske inte blir vackert i juletid längs genomfarterna.

– Vi har fått dispens för det här året, men för att vi överhuvudtaget ska kunna sätta upp belysning i deras stolpar måste vi ha jordfelsbrytare på varje stolpe. Plus att vi måste ha en skyddsbil som står bakom oss när vi jobbar från traktor och kran med korg. Och först måste vi göra upp en trafikanordningsplan där vi beskriver hela arbetssättet vi har för att sätta upp belysningen.

Hur lång tid brukar det ta att sätta upp belysningen?

– Det har tagit 40-45 minuter tidigare, säger Alf Nordstrand.

"Jättelöjligt!"
Nu är det krav på tillrest elbesiktningman, behörig elektriker, monteringskranar med skydd och en plan för att sätta i 24 kontakter till 24 julstjärnor genom Ljusdal.

– Jag tycker det här är jättelöjligt. Vi har ju haft belysning i alla år. Naturligtvis kommer det att fixa sig. Det är klart att vi få upp en julbelysning och vi ska ha invigning med pompa och ståt den 30:e november, men jag tycker det är stelbent och tråkigt!, säger Carina Janars, centrumledare för handeln i Ljusdal, som får merkostnader på ca 10 000 kr för att få upp de nya julstjärnorna.