Ny dialysavdelning i Hudiksvall

1:45 min

Från och med början av nästa år slipper dialyspatienter från Hudiksvall och norra Hälsingland åka till Bollnäs och Gävle för få sin dialys utförd. Landstinget satsar nämligen 45 miljoner kronor på en ny modern dialysmottagning på Hudiksvalls sjukhus.

Än så länge är dialysmottagningen i Hudiksvall bara en byggarbetsplats men i mitten av januari nästa år ska den första patienten kunna få sitt blod renat här.

– Ja, den 15:e januari kommer den första patienten, säger Ingela Karlsson som är vårdenhetschef för den blivande dialysmottagningen i Hudiksvall.

Fjorton platser ska det finnas totalt, tolv stycken öppna och 2 stycken isoleringsplatser.

– De här patienterna behöver man ha lite koll över, säger Ingela Karlsson.

Slipper resa
Tidigare har patienter från norra Hälsingland varit tvungna att resa antingen till Bollnäs eller Gävle för att få sin dialys utförd, nu slipper de det.

– Det är en ganska jobba behandling så den största vinsten för patienterna är att slippa resa, säger Ingela Karlsson

Och i framtiden så kommer till och med med patienterna att kunna komma hit när de vill och sköta dialysen själv, berättar Ingela Karlsson.

– Ja, det är många patienter som lär sig behandlingen själv, sticka sig och klä maskiner, så tanken är att man lite längre fram i tiden kan ha andra öppettider än kontorstider, säger Ingela Karlsson. 

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se