Elever lär sig ifrågasätta internet

1:42 min

De flesta barn och ungdomar använder internet varje dag. Det visar en rapport från statens medieråd. På Murgårdsskolan i Sandviken, där alla elever får en egen dator och har fri tillgång till trådlöst nät, jobbar man aktivt med att finnas med eleverna på internet.

– Jag tror att det är viktigt att vi jobbar med det i skolan därför att det är en arena där alla barn befinner sig, och vi har kunskapen om hur man ska bete sig och hur man ska gör, säger Madeleine Högman som är speciallärare på Murgårdsskolan och fortsätter:

– Vi ställs också inför mycket problem, saker som händer hemma följer med till skolan och då är vårt uppdrag att ta tag i det.

På Murgårdsskolan i Sandviken har alla elever varsin bärbar dator som används i undervisningen. Från förskoleklass upp till nian.

Bland annat lär sig eleverna engelska och matematik genom att spela spel olika spel. De letar också efter information på internet till olika arbeten som de gör.

– Jag brukar leta efter fakta på internet. Men om jag söker på Finland kanske det kommer något helt annat och det tycker jag inte om, säger Iqbal Hasan som går i femman.

Nej allt som står på internet ska man inte lita på. Det har eleverna fått lära sig.

– Vissa saker kanske inte är sant. De som lägger ut det kanske bara vill ha uppmärksamhet, säger Amanda Järnberg i femman.

Och det är framförallt det kritiska tänkandet som skolan vill lära ut till eleverna. Och det är viktigt att börja tidigt.

– I dag börjar ju riktigt små barn använda surfplattor. Och det kritiska tänkandet vill vi väcka tidigt så de får med sig det, säger Karin Lepistö som är förskolärare på Murgårdsskolan.

En dator per elev

I Sandvikens kommun har man infört 1-1 vilket betyder en dator per elev.

Först ut var Österfärnebo skola som fick sina datorer 2009.

Under våren 2012 fick alla ca 550 elever på Murgårdsskolan sina datorer.

Datorerna används i undervisningen och först i sexan får eleverna ta med sig datorn hem, om det finns ett syfte med att ta hem den.

Det finns ingen spärr av olämpliga webb­sidor eller program på datorerna.

Källa: Sandvikens kommun

Staffan Mälstam

Staffan Mälstam

Tel: 070-104 63 76
staffan.malstam@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.