Musik för offren på Filippinerna

1:39 min

På Slottegymnasiet i Ljusdal arrangeras en välgörenshetskonsert till förmån för de drabbade på Filippinerna. Omkring 11 miljoner människor berörs av Tyfonens framfart och hjälpbehovet är stort. Lokala band och artister har visat stort intresse för att delta och alla intäkter går oavkortat till de behövande.

– Det blir jazz, det blir blues, det blir visa, det blir kurdisk folkmusik, det blir allt..., säger Stefan Olsson som är initiativtagare till konserten.

– Vi kommer inte att ha någon entré utan Röda Korset kommer att vara där med bössor och samla in pengar och Rädda Barnen kommer att sälja fika i pausen. Och alla inträkter kommer oavkortat att gå till Filippinerna.

Inte första gången
Det är den 1:a december som den tre timmar långa konserten kommer att äga rum i Slottegymnasiets aula i Ljusdal. Och det här är inte första gången som Stefan Olsson arrangerar välgörenhetskonserter. Han gjorde det även för offrena i  tsumanin 2004 och för de drabbade på Haiti 2010. Då samlade han in 40 000 kronor på varje konsert, och nu hoppas kan kunna slå den summan.

– Jag tror faktiskt att det kommer att bli ett jätteintresse kring det här.

Många vill vara med
Och intresset är stort. Flera band och artister fortsätter att höra av sig till Stefan Olsson och vill vara med och bidra. Ett band som ska medverka är Indigo. Vi hör medlemmarna Sofie Björk Eng och Isak Fastén.

– Det är självklart att vi vill hjälpa till för människor behöver vår hjälp - allas hjälp.

När man spelar på en välgörenhetskonsert...Anpassar man låtarna efter det?

--Lite...man ska inte tappa bort sig själv tycker jag, men ändå förstå allvaret i det. Jag tycker det är lite seriösare och lite mer djupare än en vanlig spelning.

På vilket sätt kommer det att höras i erat band?

– Förmodligen kommer vi att ha en ny låt som är skriven speciellt för den här dagen. Den kan ju vara skriven till dem (på Filippinerna) just nu, men den är till alla som har det svårt, säger Sofie Björk Eng.