Män får förtur till skola och omsorg

I Sandviken får nu män förtur till kommunala jobb inom skola och omsorg - även om en kvinnlig medsökande har större kvalifikationer. Det underrepresenterade könet ska ha förtur, säger Sandvikens kommunalråd Stefan Hedin.

De flesta kommunanställda är i dag kvinnor, i praktiken innebär därför den jämställdhetsplan som kommunstyrelsen i Sandviken har tagit att män i de flesta fall får förtur till tjänsterna. Bara grundkraven är uppfyllda så får sökande av det underrepresenterade könet jobbet.

Men det lär ska dröja innan det blir verklighet. Av kommunals medlemmar i Sandviken är 80 procent kvinnor och av dem som står i LAS-kö, dvs enligt lag har förtur till de jobb som blir lediga, så är nog 90 procent kvinnor, säger Leif Johansson ordförande för kommunal i Sandviken.

För vården om omsorgen är de stora kvinnligt dominerade områdena, Sölvi Olofsson som vi träffar på stan i Sandviken tar upp ett gammalt problem:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".