Ingrid är en av många som nekas ersättning trots vanvård

1:39 min

Fyra av tio personer som vanvårdats i fosterhem nekas ersättning - en orimligt hög siffra enligt experter. Ingrid Hagberg från Gävle är en av dem som fått nej, eftersom de övergrepp hon utsattes för som barn inte anses vara tillräckligt allvarliga.

Ingrid berättar att hon som åttaåring blev skickad till ett familjehem i Jämtland där hon tvingades arbeta bland djuren i ladugården - trots att hon hade svår astma. När hon gjorde motstånd blev hon slagen med piskkäpp och rottingar eller inlåst i en mörk källare.

Hon flyttades till ett barnhem i Söderhamn där hon bland annat tvångsduschades i iskallt vatten innan hon fick flytta hem till sin farmor efter ett eller ett par år. Traumatiska år som Ingrid än i dag minns smärtsamt klart.

– Jag blev både gul och blå och jag grät och skrek. När jag gjorde vanvårdsutredningen kom det här upp på nytt igen. Det var precis som en rättegång, man kände sig naken och utelämnad, säger hon.

Efter vanvårdsutredningen fick Ingrid avslag utan att kunna överklaga beslutet.

– Det kändes verkligen svårt. Det var precis som om man hade fått en hink iskallt vatten över huvudet, säger Ingrid.

Och hon är inte ensam. Fyra av tio fosterbarn som sökt ersättning från staten får nej - orimligt många, enligt experter och utredare som lämnat in en gemensam skrivelse till barn- och äldreministern Maria Larsson.

– Det har varit precis som ett lotteri där uppe, den ena har fått och den andra har inte fått. Jag tycker det är fruktansvärt synd om alla de här barnen men pengar kan inte ersätta det man har gått igenom, säger hon.

Vanvårdsutredningen

Sedan årsskiftet kan de som vanvårdats i fosterhem ansöka om ersättning på en kvarts miljon kronor.

Fyra av tio som utsatts för övergrepp i fosterhem åren 1920-1980 får ingen ersättning från staten. I juni var det ungefär tre av tio som fick avslag.

Flera av de som fått avslag vittnar om svåra förhållanden, men Ersättningsnämnden har inte ansett att vanvården varit tillräckligt allvarlig.

Sedan januari har drygt 3 300 ansökningar om ekonomisk kompensation inkommit. 768 fall har avgjorts och 319 har fått nej.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.